AMSTERDAM - Stichting Verliespolis en Stichting Woekerpolis Claim (WPC) zijn blij met het vrijdag bereikte onderhandelingsresultaat met Nationale-Nederlanden polishouders over het compenseren van consumenten voor te veel betaalde kosten bij beleggingsverzekeringen.

"Het akkoord biedt een redelijke en billijke compensatie voor veel polishouders. Ruim de helft van hen ontvangt een tegemoetkoming", aldus voorzitter Gilles Hooft Graafland vrijdag.

Trend
"De trend is definitief gezet", aldus Marlies Pernot, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis en een van de initiatiefnemers van Stichting Verliespolis. "Alle consumenten met een woekerpolis hebben recht op dezelfde duidelijkheid over compensatie voor te veel betaalde kosten." Eerder kwam Delta Lloyd al een schikking overeen met de stichting.

Volgens directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters, de andere initiatiefnemer van Stichting Verliespolis, is er geen excuus meer voor andere verzekeraars om achter te blijven. Ook de Consumentenbond steunt het bereikte akkoord.

Redelijk
Stichting Woekerpolis Claim noemt de regeling "heel redelijk voor de meerderheid van de polishouders". Het is nog wel afwachten wat de bij de stichting aangesloten houders van een woekerpolis van de drie bedrijfsonderdelen van ING ervan vinden. "Zij bepalen uiteindelijk of de overeenkomst overeind blijft", aldus voorzitter Jeroen Wendelgelst.

Om de mening te peilen bij de bij WPC aangesloten polishouders wordt binnenkort een internetenquête gehouden, net als bij de Delta Lloyd-regeling, die begin oktober met een ruime meerderheid van de stemmen aanvaard is door WPC-polishouders.