DEN HAAG - Werknemers van bedrijven als Nedcar en DAF voeren vrijdag actie op het Plein in Den Haag. Ze willen het kabinet duidelijk maken dat het haast moet maken met maatregelen tegen de gevolgen van de kredietcrisis. De FNV zei donderdag dat ongeveer 1500 mensen aan de actie deelnemen.

De vakcentrales FNV, CNV en MHP willen de druk op het kabinet opvoeren, zodat dat snel komt met een tijdelijke maatregel voor de werktijdverkorting. Volgens FNV voelen de werknemers zich door het kabinet in de steek gelaten.

"Het kabinet heeft in één weekend miljarden vrijgemaakt voor de banken. Maar nu het gaat om 'de werkvloer', gaan drie ministeries elkaar zitten te beloeren", aldus de bond. De actievoerders zullen het kabinet een brandbrief presenteren.

Werktijdverkorting
Vakbonden en kabinet verschillen van mening over de manier waarop de werktijdverkorting zou moeten werken. Het kabinet wil bijvoorbeeld dat maximaal 40.000 werknemers ervan gebruik kunnen maken, aldus Jacques Teuwen van vakbond De Unie.

Ook boet een werknemer in de plannen van het kabinet in aan opgebouwde WW-rechten als hij van arbeidstijdverkorting gebruikmaakt. Teuwen vindt dat "van de zotte".