WASHINGTON - Senatoren van Democraten en Republikeinen in de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over een reddingsplan voor de Amerikaanse auto-industrie. Dat hebben de senatoren donderdag bekendgemaakt.

De details over de voorlopige overeenkomst zijn nog onbekend. Ook is het nog onduidelijk of het Amerikaanse Congres achter het plan staat.

Later op de dag houden de democratische senatoren Carl Levin en Debbie Stabenow en de republikeinen Kit Bond en George Voinovich een vergadering over het plan. De drie grote Amerikaanse autoproducenten General Motors, Chrysler en Ford hebben de Amerikaanse overheid gevraagd met miljarden dollars over de brug te komen om de auto-industrie in de VS overeind te houden.

Bij veel Amerikaanse politici is veel weerstand tegen eventuele staatssteun aan de 'Big Three', ondanks waarschuwingen dat hun teloorgang tot een "catastrofale ineenstorting" kan leiden van de Amerikaanse economie. De drie producenten willen een lening van 25 miljard dollar om hun activiteiten door te kunnen zetten.