DEN HAAG - Het Rijk moet zich volledig garant stellen voor hypotheken die met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden afgesloten. De rol van gemeenten moet verdwijnen. Dit advies heeft minister Eberhard van der Laan van Wonen en Wijken donderdag ontvangen.

Op dit moment delen het Rijk en de gemeenten de waarborg. De gemeenten vinden dat zij met de NHG te veel risico lopen in tijden van economische tegenwind. Met de financiële crisis in het achterhoofd komt het advies van de commissie onder leiding van Martin van Rijn voor de gemeenten als geroepen.

Het risico kan voor de gemeenten worden verkleind door een hogere premie voor de garantstelling te heffen. De spaarpot voor het dekken van onafgeloste hypotheken wordt dan groter en het risico dus kleiner. Nieuwe huizenkopers zouden met een hogere premie echter vaker afzien van de waarborg.

Spaarpot
Overigens is de spaarpot op dit moment "solide van omvang en opbouw', concludeert Van Rijn. Alleen als zo veel mensen hun hypotheek niet meer zouden kunnen betalen dat de bodem van de pot is bereikt, moeten gemeenten en Rijk volgens de huidige opzet bijpassen.

Naast een volledige waarborg door het Rijk wil de commissie dat de NHG voor sommige doelgroepen beter bereikbaar wordt. Het gaat onder andere om jonge mensen en mensen die een huis in een van de veertig Vogelaarwijken willen aanschaffen.

Minister Van der Laan reageert binnenkort op de voorstellen.