RIJSWIJK - De onderwijsbonden vragen minister Ronald Plasterk van Onderwijs te bemiddelen in het conflict rond de impasse in de cao van het voortgezet onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs staat volgens hen op het spel door de toenemende werkdruk.

Dat stellen de Algemene Onderwijsbond (AOb), Abvakabo FNV en CNV Onderwijs donderdag in een gezamenlijke verklaring. De bonden constateren dat na twee jaar onderhandelen het eindbod van de werkgevers nog steeds onvoldoende is. Woensdag legde ruim de helft van de leden van de bonden het werk neer om de eisen kracht bij te zetten.

Na het afwijzen door de werkgevers van het onderhandelaarsakkoord van 12 september is een situatie ontstaan die geen precedent kent, aldus de bonden. Volgens hen is de verhouding met de werkgevers 'door hun vertragingstactiek en aanhoudende tendentieuze en onjuiste berichtgeving verstoord'.

Akkoord
Naast een akkoord over verlaging van het aantal lessen was afgesproken op schoolniveau het gesprek aan te gaan over werkdruk. De bonden willen nu alvast met de scholen gaan praten over oplossingen en waar nodig acties of conferenties voorbereiden. Volgens de bonden zijn deze noodmaatregelen nodig om het onderwijspersoneel perspectief te bieden.