PARIJS - Frankrijk stopt 20 miljard euro in een investeringsfonds dat Franse bedrijven moet beschermen tegen de gevolgen van de financiële crisis en de afzwakkende economie en moet behoeden voor ongewenste buitenlandse overnames. Dat maakte de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag bekend.

"We moeten van de crisis een kans voor ontwikkeling maken", sprak Sarkozy. "De banken investeren niet, daarom zullen wij bedrijven van financiering voorzien". Volgens Sarkozy, die benadrukte dat alleen levensvatbare bedrijven voor steun in aanmerking komen, is ondersteuning van de industrie het "beste sociale beleid" dat in deze tijd kan worden gevoerd.

"Wat blijft er van de Franse economie over als we geen treinen, vliegtuigen, auto's of schepen bouwen? Alleen herinneringen. Ik laat Frankrijk geen toeristenreservaat worden. Ik wil dat Frankrijk zijn fabrieken behoudt en dat de verhuizing van banen naar het buitenland ophoudt", aldus Sarkozy.

Krediet
Het staatsfonds zal zich vooral richten op kleine en middelgrote bedrijven die door de financiële crisis geen krediet krijgen van banken. Ook grote bedrijven van strategisch belang die door een sterke daling van de beurskoersen in buitenlandse handen zouden kunnen vallen, mogen op steun rekenen.

De Franse president kondigde het staatsfonds vorige maand al aan. In de originele plannen had het fonds een omvang van 100 miljard euro.