NEW YORK - De Amerikaanse economie zal pas in het derde kwartaal van 2009 weer groei laten zien. Ook zal de huidige economische krimp veel scherper uitvallen dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde opiniepeiling onder economen uitgevoerd door persbureau Reuters.

Volgens de economen zal 's werelds grootste economie in het vierde kwartaal een teruggang laten zien van 3 procent. Dat is de scherpste krimp sinds het vierde kwartaal van 1990. In oktober werd nog uitgegaan van een krimp van 1,3 procent.

Omdat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal al met 0,3 procent kromp, zou daarmee een recessie in de Verenigde Staten een feit zijn. Een recessie wordt gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp.

Daling
Voor het eerste kwartaal van 2009 wordt gerekend op een daling van het bruto binnenlands product van 1,5 procent. In het tweede kwartaal vertoont de Amerikaanse economie groei noch krimp, aldus de economen. Daarna herstelt de economie zich met een groei van respectievelijk 1,2 en 2 procent in het derde en vierde kwartaal.

De economen denken verder dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, de rente volgende maand verder zal verlagen met een half procentpunt tot 0,5 procent. Naar verwachting blijft de rente dan tot het derde kwartaal van volgend jaar ongewijzigd.

Fed
De Fed verlaagde woensdag zijn groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie in 2008 naar nul tot 0,3 procent. In juni werd nog gerekend op 1 tot 1,6 procent groei. Voor 2009 lopen de prognoses van de Fed uiteen van een krimp van 0,2 procent tot een groei van 1,1 procent. In juni rekende de Fed nog op een groei van 2 procent.