AMSTERDAM - De omzet van de horeca is voor het eerst sinds vier jaar gedaald. In het derde kwartaal kwam de omzet bijna 1 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoewel de prijzen met 3,7 procent stegen, kromp het omzetvolume met 4,3 procent. In de horeca kwamen minder klanten over de vloer en als ze er wel waren, trokken ze minder de portemonnee, aldus het CBS. Restaurants en café's incaseerden de grootste klap, hier daalde de omzet met bijna 2 procent.

Hotels wisten nog wel een omzetgroei van 1,8 procent in de boeken te schrijven, hoewel deze beduidend lager was dan in voorgaande kwartalen. De omzet van snackbars en ijssalons daalde eveneens, met 1,2 procent.

Prijzen
Horecabedrijven wisten het omzetverlies deels te compenseren met hogere prijzen. In restaurants stegen de prijzen bijna met 5 procent, ver boven de inflatie in Nederland. Cafés vroegen gemiddeld 3,8 procent meer voor hun versnaperingen.

Het CBS wil de lagere omzetten niet wijten aan het rookverbod, dat op 1 juli is ingevoerd in de horeca. Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer lijden horecabedrijven vooral onder het afgenomen consumentenvertrouwen, waardoor de hand op de knip wordt gehouden. Dit was in het tweede kwartaal ook al zichtbaar.

Rookverbod
Koninklijke Horeca Nederland stelt echter dat kleine cafés en discotheken wel hard worden getroffen door het rookverbod. "Daar komen omzetdalingen van 25 procent voor." De horeca moet naar eigen zeggen hogere prijzen rekenen omdat de uitgaven aan energie en voedingsmiddelen sterk zijn gestegen. Ook de inkoopkosten voor drank en de salarissen van personeel namen toe.