AMSTERDAM - Analistenbureau Gartner heeft een lijst gepubliceerd van ‘best practices’ die erop zijn gericht om elektriciteit te besparen en de koeling te verbeteren in datacentra.

Gartner zegt dat in een conventioneel rekencentrum tussen de 35 en de 50 procent van de verbruikte elektriciteit opgaat aan koeling, vergeleken met slechts 15 procent in ‘groene' datacentra of rekencentra die zich aan ‘best practices' richtlijnen houden.

Koeling
"In bijna alle datacentra worden er grote hoeveelheden elektriciteit verspild door het gebruik van inefficiënte koeling en systemen", zegt Paul McGucking, vice president onderzoek bij Gartner in een verklaring. "Zelfs in een klein rekencentrum kan deze verspilde elektriciteit oplopen tot meer dan een miljoen kilowatt uur op jaarbasis. Met de ingebruikname van enkele richtlijnen kan al deze elektriciteit bespaard worden."

De belangrijkste reden voor de verspilling in conventionele koeling van rekencentra is het "ongeremd mengen van koude luchttoevoer met warme luchtuitstoot."

"Deze vermenging vergroot de last op het koelsysteem en de energie die wordt gebruikt om die koeling te leveren en het vermindert de efficiëntie van het koelsysteem door de delta-T te verminderen. Delta-T is het verschil tussen de warme luchtuitstoot en de koude luchttoevoer. Een hoge delta-T is een basisprincipe in koeltechniek", aldus McGuckin.

Gartner heeft een elftal tips op een rijtje gezet, en deze zijn:

Dicht gaten in een verhoogde vloer
Dit is een goed idee, aangezien gaten in de vloer van een datacentrum ervoor zorgen dat koude lucht kan ontsnappen en zich zo kan vermengen met warme lucht. Deze simpele oplossing kan een besparing tot aan 10 procent van je energierekening opleveren, aldus Gartner.
Installeer afscherm panelen

Datacentra staan vol met racks en ongebruikte racks dienen afgeschermd te worden met zogeheten ‘blanking panels' om de luchtstroom erlangs te reguleren. Dit kan gedaan worden om te voorkomen dat warme lucht ontsnapt aan de ene kant van een rack om vervolgens de koude luchtinstroom aan de andere kant van een rack binnen te stromen. Gartner zegt dat het correct gebruik van deze panels de temperatuur van de aangevoerde lucht met maar liefst vijf graden Celsius kan worden verlaagd.
Coördineer CRAC eenheden
Een CRAC is een oudere "Computer Room Air-Conditioning unit. Deze units werken onafhankelijk van elkaar wanneer ze de lucht koelen en ontdoen van vocht. Gartner stelt voor dat wanneer deze eenheden aan elkaar gekoppeld worden met behulp van nieuwe technologieën en zo centraal aangestuurd worden dat dit een veel efficiënter koelsysteem zou kunnen opleveren.

Verbeter de luchtstroom onder de vloer
Deze tip heeft vooral betrekking op oudere rekencentra, waar de ruimte onder de verhoogde vloer veel beperkter is dan bij nieuwere centra. Veel oude datacentra maken gebruik van de ruimte onder de vloer om er data- en elektriciteitskabels in weg te werken, waardoor de luchtstroom wordt beperkt. Gartner raadt aan om deze ruimtes vrij te maken van kabels.
Gebruik warme en koude gangpaden
Dit is een van de meest voor de hand liggende richtlijnen. Gartner zegt dat traditionele rekencentra gebruik maken van een "klaslokaal" stijl om de racks te positioneren, waarbij alle luchtinvoerroosters naar één kant zijn gericht. Het probleem met deze opstelling is dat de hete lucht die uit één rij met racks komt zich vermengt met de koude lucht die het rack erachter binnenstroomt. Hierdoor wordt de temperatuur van de koude luchtinstroom verhoogd. De manier waarop racks worden opgesteld is in de laatste tien jaar veranderd: nu worden de racks zo opgesteld dat er afwisselend warme en koude gangpaden zijn, waardoor er een veel betere luchtstroom wordt geboden.
Installeer sensors
Dit lijkt voor de hand te liggen, maar hoe kun je zien dat je een temperatuurprobleem hebt binnen een bepaalde afdeling van je rekencentrum? Gartner zegt dat een minimale investering in deze technologie een groot inzicht kan leveren in het functioneren van datacentra en het kan ook een methode leveren voor een resultaatanalyse wanneer er verbeteringen aan het koelsysteem zijn uitgevoerd.
Hou koude en warme lucht binnen hun eigen gangpaden
Wanneer een datacentrum gebruik maakt van warme en koude gangpaden, dan wordt het een interessante optie om te kijken naar een drastische scheiding van koude luchttoevoer en warme luchtuitstoot. Gartner schat dat een effectieve scheiding van beide luchtstromen voor de meeste gebruikers de verbetering zal zijn die voor de grootste besparing zal zorgen.
Verhoog de temperatuur in je rekencentrum
De meeste datacentra staan te koud afgesteld en het verhogen van de interne temperatuur met een paar graden zal je apparatuur niet schaden.
Installeer ventilatoren en pompen op variabele snelheden

Traditionele CRAC eenheden draaien op één enkele snelheid, maar een ventilator op variabele snelheden verdient de voorkeur. Een reductie van 10 procent in ventilatorsnelheid levert blijkbaar een besparing op van 27 procent voor het stroomverbruik van de ventilator. Het verlagen van de ventilatorsnelheid met 20 procent levert een besparing op van bijna 50 procent.
Maak gebruik van gratis koeling
Dit hangt natuurlijk van het lokale klimaat af, maar gedurende de wintermaanden is er meer dan genoeg koude lucht voorhanden buiten het datacentrum.
Ontworp nieuwe datacentra met gebruik van modulaire koeling

Traditionele datacentra zijn gekoeld door luchtdistributie die geschiedt dankzij een verhoogde vloer. Er komen steeds meer bewijzen dat het gebruik van modulaire koeling (per rij of per rack) een effciëntere strategie is voor koeling.

Extra informatie is te vinden in het rapport van Gartner: "How to Save a Million Kilowatt Hours in Your Data Center".