AMSTERDAM - De Belgische overheid wilde een week na de aankoop van een belang van 49,9 procent in Fortis Bank nog maar één euro neertellen voor de andere helft van het concern.

Dat blijkt uit de aandeelhouderscirculaire die Fortis woensdag heeft gepubliceerd in aanloop naar de bijzondere aandeelhoudersvergaderingen van 1 en 2 december.

Tijdens de intensieve gesprekken die tijdens het weekend van 4 en 5 okober plaatsvonden, stelde de Belgische regering dit symbolische bedrag voor, omdat de toestand van het concern enorm verslechterd was. Hierop klom het bestuur van Fortis onmiddellijk in de pen en liet de Belgische premier Leterme weten dat die oplossing 'onacceptabel' was, omdat het de holding niet tegen een faillissement zou beschermen. De bank zou dan overigens wel gered zijn.

Paniek
Het faillissement van de Fortis-holding zou volgens de raad van bestuur een 'dramatische impact' op de Belgische economie hebben, omdat de markt de holding en de bank niet van elkaar onderscheidt en dit enorme paniek zou veroorzaken met alle gevolgen van dien.

De aandelen van Fortis zouden waardeloos geworden zijn als de holding failliet gegaan was. Uiteindelijk betaalde de Belgische regering via de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij 4,7 miljard euro, die in de Fortis-holding werd gestoken en waarmee een faillissement afgewend werd. Dit is hetzelfde bedrag als een week eerder voor de andere helft van de bank werd neergeteld.

Na de transactie nam het Franse BNP Paribas het Belgische deel van Fortis over.