WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een lening van 2,1 miljard dollar aan IJsland goedgekeurd. Het IMF-bestuur stemde woensdag in met het krediet. Met het geld wil IJsland de financiële crisis aanpakken.

"IJsland zit middenin een bankencrisis van buitengewone proporties", stelde IMF-bestuurder John Lipsky in een verklaring. Volgens nieuwe prognoses van het fonds zal de economie van IJsland daardoor volgend jaar met 9,6 procent krimpen. De werkloosheid zal verviervoudigen tot 5,7 procent van de beroepsbevolking.

Het IMF zei de lening in oktober al aan IJsland toe. De definitieve goedkeuring werd echter tegengehouden door Nederland en Groot-Brittannië, die zekerheid wilden dat IJslandse banken hun verplichtingen tegenover gedupeerde spaarders na zouden komen. Hierover werd afgelopen zondag een akkoord bereikt.

Garanties
Naast het bedrag van 2,1 miljard dollar ontvangt IJsland ook leningen van Nederland en Groot-Brittannië om aan de garanties op verdwenen spaartegoeden te kunnen voldoen. Verder komen de Scandinavische landen Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland met een krediet van ongeveer 2,5 miljard dollar over de brug.

Het hele pakket van leningen aan IJsland komt daarmee volgens de Finse staatssecretaris van Financiën, Martti Hetemaki, op 10,2 miljard dollar (8,1 miljard euro).

Het IMF verwacht dat de IJslandse economie tot en met 2010 in een "serieuze recessie" zal blijven. Dankzij het hoge opleidingsniveau van de bewoners, het prettige investeringsklimaat en de natuurlijke rijkdommen moet het volgens het instituut op de lange termijn echter weer goed kunnen komen met de eilandstaat.