NEW YORK - De Amerikaanse beurzen moesten woensdag een forse aderlating verwerken als gevolg van de zorgen over de Amerikaanse autosector en de verslechterende economische omstandigheden. De aandelenkoersen gingen over de gehele linie stevig omlaag.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 427,47 punten (5,1 procent) op 7997,28 punten. Het sluiten van de index van dertig grote fondsen beneden de 8000 punten was sinds maart 2003 niet meer voorgekomen. De breed samengestelde S&P 500-index leverde 52,54 punten (6,1 procent) in op een stand van 806,58 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq eindigde de handel met een verlies van 96,85 punten op 1386,42 punten. Dat komt neer op een daling van 6,5 procent.

Groei
De publicatie van de notulen van de jongste rentevergadering van de Federal Reserve zorgde woensdag voor een extra domper. Daaruit bleek dat de Fed zijn verwachting voor de economische groei voor dit jaar naar beneden heeft bijgesteld. "De Fed bevestigt wat de markt al dacht, dat we in een recessie zitten", aldus een handelaar in New York.

Aanvankelijk boden koopjesjagers enige steun. Dit effect was echter van korte duur. "Er zijn op dit moment erg veel onzekerheden en er is nu geen enkele reden om in aandelen te stappen", aldus de handelaar.

General Motors
Autofabrikant General Motors maakte een smak van 9,7 procent. Eerder op de dag zakte de koers meer dan 15 procent tot het laagste niveau in 66 jaar tijd. Branchegenoot Ford zag woensdag een kwart van zijn beurswaarde in rook opgaan en sloot op 1,26 dollar. Deze stand was in 26 jaar tijd niet meer op het koersenbord verschenen.

Beide autoproducenten hebben de Amerikaanse overheid gevraagd met miljarden dollars over de brug te komen om de auto-industrie in de Verenigde Staten overeind te houden. De meerderheid van de Amerikaanse politici lijkt voorlopig echter niet van plan aan dit verzoek te voldoen. Ook beleggers vrezen steeds meer dat dit niet gaat gebeuren.

Citigroup
General Motors was niet de grootste daler op de lijst van Dow-fondsen. Die twijfelachtige eer kwam toe aan bankconcern Citigroup dat een koersverlies voor de kiezen kreeg van liefst 23,4 procent. Ook de andere financials JPMorgan en Bank of America presteerden zeer beroerd met koersdalingen van respectievelijk 11,4 en 14 procent.

Bij de technologiefondsen viel internetconcern Yahoo op met een 20,9 procent lagere aandelenkoers. Beleggers lieten het aandeel hard vallen nadat Microsoft-topman Steve Ballmer had uitgesloten dat hij een nieuw overnamebod zal uitbrengen op Yahoo. Eerder dit jaar mislukte de overname van Yahoo door de softwaregigant. Het aandeel Microsoft verloor woensdag 6,8 procent.

De olieprijs is verder gedaald, met 2,6 procent tot 52,96 dollar per vat. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2520 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen was de Europese munt 1,2595 dollar waard.