TOKIO - De beurs in Tokio leed donderdag zijn grootste koersverlies op een dag in een maand tijd, onder druk van stevige koersdalingen van exporteurs en banken en het fors lagere slot op Wall Street een dag eerder.

Het is de derde dag op rij dat de Nikkei lager sluit. Ook in de rest van Azië kleurden de koersenborden wederom rood.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een verlies van 570,18 punten (6,9 procent) op 7703,04 punten, het laagste punt in drie weken. Exporteurs zoals de technologieconcerns Canon en Sony hadden last van een aantrekkende yen en aanhoudende zorgen over de afzwakkende economie. Beleggers vrezen dat dit de winstgevendheid zal aantasten.

Canon verloor 7 procent en Sony koerste 6,4 procent omlaag. Autoconcern Toyota Motor daalde 3,4 procent en computerspelletjesbedrijf Nintendo zakte 7,9 procent.

Banken
De bankensector in Tokio kwam onder druk te staan door zorgen over het voortbestaan van het Amerikaanse Citigroup. Dat aandeel verloor woensdag 23 procent in New York tot het laagste punt in dertien jaar. Mitsubishi UFJ, de grootste bank van Japan, verloor 6,1 procent en Mizuho Financial zakte 6,3 procent in waarde.

In Seoul verloor de Kospi 6,7 procent en de beurs in Sydney sloot 4,3 procent in de min. De Hang Seng in Hongkong noteerde 5,5 procent lager in de middaghandel.