PARIJS - Air France-KLM is in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar flink geraakt door de afzwakkende economie en de sterk schommelende olieprijs.

De luchtvaartmaatschappij zag zijn nettowinst verschrompelen tot 196 miljoen euro, waar zij een jaar eerder onder de streep 1,15 miljard euro overhield. Dat maakte Air France-KLM donderdag bekend.

In het nettoresultaat is een waardevermindering van brandstofopties van 361 miljoen euro verwerkt. Air France-KLM koopt op de lange termijn brandstof in om minder gevoelig te zijn voor prijsschommelingen. Recent is de olieprijs evenwel sterk gedaald omdat beleggers vrezen dat de vraag zal afnemen als gevolg van de vrijwel wereldwijd afzwakkende economie.

Besparen
Air France-KLM neemt maatregelen om het verslechterende economische klimaat het hoofd te bieden. Het concern wil dit jaar 260 miljoen euro extra kosten besparen, bovenop al eerder aangekondigde bezuinigingen.

Air France-KLM verwacht dit boekjaar met een duidelijk positief operationeel resultaat af te sluiten. De operationele winst in de eerste jaarhelft bedroeg 639 miljoen euro, tegen 1,14 miljard euro een jaar eerder.