AMSTERDAM - Het Noord-Hollandse Koggenland is de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van MKB Nederland samen met ministerie van economische zaken (EZ) en de Kamers van Koophandel, waarin gemeenten zijn doorgelicht en bijna 16.000 ondernemers aan mee hebben gewerkt.

EZ-staatssecretaris Frank Heemskerk maakte de winnende gemeente bekend tijdens het jaarcongres van MKB Nederland in Den Haag. Burgemeester Leoni Sipkes van Koggenland mocht de bijbehorende prijs uit zijn handen in ontvangst nemen. Het Limburgse Helden is op de tweede plaats geëindigd, het Friese Skarsterlân op de derde.
OZB-tarief

Koggenland (22.000 inwoners, met kernen als Avenhorn, Obdam en Scharwoude) dankt de eerste positie op de ranglijst met name aan het OZB-tarief (het laagste van alle gemeenten in Nederland) en de tevredenheid van lokale mkb-bedrijven met het ondernemersklimaat (het hoogste rapportcijfer, een 7,6) en met de gemeentelijke belastingen (7,7).

Samenwerking
Lokale ondernemers roemen onder meer de samenwerking met en het meedenken van de gemeente, de snelheid van vergunningverlening en het aanbestedingsbeleid, waarbij opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers worden gegund. 'Klein en toegankelijk maar qua voorzieningen toch groots aanpakkend', aldus één van de ondervraagde ondernemers.

In totaal hebben bijna 16.000 ondernemers (gemiddeld 35 per gemeente) gereageerd op vragen over vier onderwerpen: het lokale ondernemersklimaat (regelgeving, lokale belastingen, ondernemersvriendelijkheid e.d.), communicatie en beleid, het imago van gemeenten (waar - anders dan in de eigen gemeente - zouden zij zich juist wel en juist niet willen vestigen) en over de hoogte van de gemeentelijke lasten.

Koggenland
Op twee van de vier onderdelen komt Koggenland als beste uit de bus: tevredenheid en gemeentelijke lasten. Eindhoven heeft het beste imago als vestigingsplaats, Enschede scoort het hoogst waar het gaat om communicatie en beleid.

Opvallend is dat in de uiteindelijke top 10 van mkb-vriendelijkste gemeenten niet een grote stad voorkomt. Van de grote steden (meer dan 100.000 inwoners) komen we de eerste - Tilburg - tegen op de 19e plaats, gevolgd Enschede (plaats 21) en Eindhoven (plaats 29). Van de vier grootste steden zitten alleen Rotterdam en Utrecht bij de eerste 150.

Top 10
mkb-vriendelijkste gemeenten van Nederland:
Koggenland (Noord-Holland)
Helden (Limburg)
Skarsterlân (Friesland)
Bunschoten (Utrecht)
Renswoude (Utrecht)
Roermond (Limburg)
Horst aan de Maas (Limburg)
Ferwerderadiel (Friesland)
Wijchen (Gelderland)
Bergambacht (Zuid-Holland)

Provincie
In de afgelopen weken is al de mkb-vriendelijkste gemeente van elke provincie bekendgemaakt. De provinciale winnaars zijn:
Drenthe: Hoogeveen
Flevoland: Urk
Friesland: Skarsterlân
Gelderland: Wijchen
Groningen: Leek
Limburg: Helden
Noord-Brabant: Werkendam
Noord-Holland: Koggenland
Overijssel: Dalfsen
Utrecht: Bunschoten
Zeeland: Kapelle
Zuid-Holland: Bergambacht