AMSTERDAM - Teveel bedrijfsovernames lopen stuk omdat er vaak slechts behoefte is aan een bepaald onderdeel van het bedrijf. Omzetbeurs.nl, een online markt voor bedrijfsonderdelen, wil ondernemers die bedrijfsonderdelen willen kopen of verkopen daarom bij elkaar brengen.

De website ging op 15 oktober de lucht in. "Wij willen het bewustzijn bij ondernemers over de mogelijkheid van gedeeltelijke bedrijfsovernames vergroten", zegt medeoprichter Piet Regnerus.

De oprichter startte de site nadat hij zelf op zoek ging naar manieren om zijn bedrijf uit te breiden. "Ik hoefde geen gebouwen of werknemers, maar alleen omzet", aldus Regnerus. "Tot mijn stomme verbazing was er geen ‘marktplaats' voor vraag en aanbod van omzet."

Crisis
Volgens de ondernemer speelt de kredietcrisis het initiatief in de kaart: "Complete bedrijfsovernames zijn door de crisis lastig te financieren; banken verstrekken minder leningen en ondernemers willen minder financieel risico lopen. We hadden geen beter moment kunnen kiezen om te lanceren."

Uit onderzoek blijkt dat bijna 75 procent van alle middelgrote en kleine bedrijven die worden opgedoekt uiteindelijk niet worden verkocht, met veel verlies van kapitaal tot gevolg. Omzetbeurs hoopt dat onderdelen als de klantenportefeuille, patenten of distributierechten alsnog kunnen worden ondergebracht bij een ander bedrijf.

Vergrijzing
Kredietcrisis of niet, het aanbod van te koop staande bedrijven gaat gewoon door, zegt Regnerus. De vergrijzing speelt daarbij ook een rol. "Als 65-jarige ondernemer kan je geen jaren wachten met het verkopen van je bedrijf."

Daarnaast mikt de site op zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), van wie de helft strandt in de eerste vijf jaar van de onderneming. "Vooral in die eerste jaren is het binnenhalen van klanten van groot belang."

Dynamiek
Regnerus zegt te streven naar meer dynamiek in ondernemersland, en probeert organisaties als de Kamer van Koophandel ertoe te bewegen ondernemers te attenderen op de mogelijkheid van gedeeltelijke bedrijfsovername.

Tot nu toe bracht de site zes 'matches' tot stand en werd het idee genomineerd voor de Livewire Award, een prijs van Shell en innovatienetwerk Syntens voor "technisch vernieuwende" bedrijven.

Rendabel
De ondernemer hoopt de site rendabel te maken door ondernemers te laten betalen voor het plaatsen van hun profiel en advertenties van overnameadviseurs. Hij wil echter ook een bijdrage leveren aan het versterken van de economie. "Als dit gaat lopen, zullen er meer van dit soort initiatieven ontstaan. Dat maakt mij niet zoveel uit, als het idee maar wijdverspreid raakt."

Op de termijn ziet Regnerus ook internationaal mogelijkheden. "De enige specialist op het gebied van gedeeltelijke bedrijfsovernames, buiten mijzelf, is een Australiër. Kennelijk bestaan overal ter wereld dezelfde problemen rondom bedrijfsovernames."