AMSTERDAM - Maximumtarieven voor mobiel dataverkeer komen er pas in 2010. De maximumprijs van een sms uit het buitenland wordt 11 eurocent vanaf zomer 2009.

Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer met staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. De tariefregulering voor sms- en data-roaming komt volgende week aan de orde tijdens een vergadering met EU-ministers.

De komst van maximumtarieven voor mobiel dataverkeer zijn uitgesteld. Telecombedrijven stellen nog niet klaar te zijn om onderling 'real-time' het individuele verbruik van datadiensten in kaart te brengen en dit uit te wisselen. De meerderheid van de EU-lidstaten willen de operators volgens Heemskerk hiervoor extra tijd geven. Het voorgestelde maximale wholesale-tarief van 1 euro per megabyte komt er daardoor mogelijk pas op 1 juli 2010.

Nonsens
VVD-kamer Aptroot noemde het 'nonsens' dat telecombedrijven nog onvoldoende mobiel internetverbruik kunnen bijhouden. "Ik kan bij mijn telecombedrijf inloggen en precies zien wanneer en voor welk bedrag ik dataverkeer heb gebruikt." Heemskerk beloofde de Kamer dit aan te kaarten tijdens EU-overleg.

De lidstaten willen dat er een maximumtarief van 11 eurocent per sms voor consumenten komt. Telecombedrijven mogen elkaar tot 4 eurocent per bericht rekenen. De Europese Commissie had deze zomer 12 eurocent per buitenlands sms voorgesteld. Het sms-tarief zou komende zomer kunnen ingaan.

De tariefbepaling is volgens Heemskerk een uitzondering en is alleen nodig vanwege 'marktfalen'. Nederland is volgens de staatssecretaris geen voorstander van stelselmatige tariefregulering op de telecommarkt. "Bedrijven gaan anders altijd op het maximum zitten en dan ontstaat er alsnog geen concurrentie."