BERLIJN - Het Duitse zonne-energiebedrijf SolarWorld wil alle Duitse fabrieken van autofabrikant Opel overnemen. Met de overname wil het Opel omvormen tot het "eerste 'groene' autoconcern van Europa", zo maakte SolarWorld woensdag bekend.

SolarWorld biedt General Motors, het geplaagde Amerikaanse moederconcern van Opel, 250 miljoen euro in contanten en 750 miljoen euro in bankkredieten voor de vier fabrieken en het ontwikkelingscentrum in Rüsselsheim.

Als voorwaarde voor een overname stelt het bedrijf 40.000 euro compensatie per arbeidsplaats te willen ontvangen, in totaal 1 miljard euro. Het bedrijf maakte nog niet duidelijk wie de compensatie zou moeten betalen.

GM
De zonnepanelenproducent wil verder dat Opel na overname van de fabrieken volledig los komt te staan van GM. Het zonne-energiebedrijf wil in de Opelfabrieken de ontwikkeling van efficiëntere en schonere auto's stimuleren. Het bedrijf, dat momenteel tweeduizend werknemers in dienst heeft, werkt zelf al aan de ontwikkeling van voertuigen die op zonne-energie rijden.

SolarWorld-topman Frank Asbeck benadrukte in een reactie dat het bod serieus is. "Dit is geen grap. We wachten op een reactie van GM."

Verliezen
Opel lijdt sterk onder de financiële problemen van moederconcern GM. De Amerikaanse autoproducent kampt met miljardenverliezen en dreigt daardoor failliet te gaan.

Opel klopte vorige week bij de Duitse overheid aan voor financiële steun en kredietgaranties om de moeilijke economische omstandigheden te kunnen overleven. De Duitse regering gaf dinsdag aan voor de kerstdagen een beslissing te zullen nemen over eventuele staatssteun voor Opel in het geval GM faillissement aanvraagt.

Handelaren toonden zich niet enthousiast over de plannen van SolarWorld. Op de beurs in Frankfurt stond het aandeel SolarWorld in de middaghandel op een verlies van 18 procent.