ALMERE - Autoleasebedrijf LeasePlan heeft als eerste onderneming bij de overheid een beroep gedaan op de garantieregeling voor kredieten. Het betreft een aanvraag voor leningen van in totaal 1,5 miljard euro, zei financieel directeur Guus Stoelinga woensdag.

Het autoleasebedrijf beschikt al vijftien jaar over een Nederlandse banklicentie. De onderneming kan daarom een beroep doen op een regeling die minister Wouter Bos van Financiën vorige maand in het leven heeft geroepen voor de garantie van onderlinge leningen van financiële instellingen. De overheid heeft daarvoor 200 miljard euro beschikbaar gesteld.

Bos hoopt met de garantie te bereiken dat financiële instellingen weer gemakkelijker geld aan elkaar lenen. Door de kredietcrisis is het onderlinge vertrouwen, belangrijk voor een soepel functionerend financieel systeem, voor een groot deel verdwenen.

Kapitaalmarkt
LeasePlan zegt door de kredietcrisis moeite te hebben om financiering aan te trekken. "De kapitaalmarkt ligt al anderhalf jaar stil. We konden het lang uitzingen, maar nu is het tijd om een aanvraag in te dienen", aldus Stoelinga.

Financiële problemen heeft LeasePlan naar eigen zeggen niet. Stoelinga: "Het gaat hier om een normale financieringsbehoefte. We hebben de 1,5 miljard euro nodig om het nieuwe jaar in te gaan." LeasePlan verwacht binnen enkele dagen van het ministerie van Financiën te horen of de aanvraag wordt gehonoreerd. Volgens het bedrijf schuilt in goedkeuring een belangrijke signaalfunctie.

Kredietwaardig
"We worden dan kredietwaardig geacht", aldus Stoelinga. Dit stempel kan er volgens de financieel directeur ook toe leiden dat LeasePlan weer aanspraak kan maken op 'normale' financiering. "In Engeland was Barclays de eerste die gebruikmaakte van een garantieregeling. Daarna kwamen gewone leningen ook weer op gang."

Premier Balkenende deed onlangs al een oproep aan de financiële sector gebruik te maken van de garantieregeling om het leenverkeer weer op gang te krijgen. Vorige week lieten de bankverzekeraar SNS Reaal en de zakenbank NIBC weten te overwegen om er een beroep op te doen.

LeasePlan beschikt in Nederland over een wagenpark van 126.000 auto's. Het bedrijf bedient daarmee 6500 klanten. Tot 2004 was het in handen van ABN Amro. Autofabrikant Volkswagen bezit nu 50 procent van de aandelen. Buitenlandse investeerders, onder meer uit het Midden-Oosten, bezitten het overige deel. LeasePlan heeft in totaal in dertig landen 1,3 miljoen auto's op de weg.

Athlon
Leasemaatschappij Athlon Car Lease, dochterbedrijf van Rabobank, doet geen beroep op de garantieregeling voor kredieten van de overheid, zo liet het bedrijf woensdag weten. Volgens directeur Richard Sikkel is de kapitaalpositie van Athlon in orde en hoeft daarom geen beroep te worden gedaan op de regeling.

Wel merkt de leasemaatschappij dat de kosten voor kapitaal door de kredietcrisis stijgen. Ook kan de vraag naar leaseauto's afnemen door de afzwakkende economie, aldus Sikkel. Athlon is marktleider op de Nederlandse autoleasemarkt met een vloot van 128.000 wagens. Het bedrijf is via De Lage Landen een volledige dochter van Rabobank.