DEN HAAG - Een vrije postmarkt lijkt dichtbij. Het kabinet besluit vrijdag of de markt per 1 januari volgend jaar volledig wordt geliberaliseerd.Volgens ingewijden is daarbij een belangrijke horde genomen.

Politiek Den Haag vindt dat de vrije markt niet mag worden ingevoerd over de rug van de postbezorgers. Bij de nieuwe postbedrijven Sandd en Selekt Mail én bij TNT-dochter Netwerk VSP werken ze op basis van stukloon in plaats van uurloon. Het kabinet vindt dat er voldoende uitzicht moet zijn op verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

Inmiddels hebben Sandd en Selekt Mail, maar niet TNT, een overeenkomst gesloten met vakbonden. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) sprak vorige week al over een "constructieve stap". Inmiddels is er een hoorzitting geweest in de Tweede Kamer en ziet ook de PvdA-fractie het akkoord als een flinke verbetering.

Afschriften
Door de volledige liberalisering wordt ook de markt voor brieven tot 50 gram vrij. Dit is onder meer van belang voor banken en dergelijke die regelmatig afschriften versturen. De grootgebruikers dringen al langer aan op liberalisering, omdat ze daarvan lagere tarieven verwachten. De uiterste datum om de postmarkt helemaal vrij te geven is 1 januari 2011.