NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn dinsdag op het nippertje hoger gesloten, na een groot deel van de handelsdag op verlies te hebben gestaan.

Koopjesjagers vonden de tijd rijp om weer in aandelen te stappen na de verliezen van de afgelopen handelsdagen. De markt kreeg steun van sterke kwartaalcijfers van computerproducent Hewlett-Packard (HP).

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot met een winst van 151,17 punten (1,8 procent) op 8424,75 punten. De breed georiënteerde S&P 500 won 8,37 punten, ofwel 1 procent, op 859,12 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq eindigde de handel met een kleine plus van 0,1 procent op 1483,27 punten. Maandag leden de indices op Wall Street stevige verliezen door aanhoudende zorgen over de afzwakkende economie en de financiële crisis.

HP
HP, 's werelds grootste computerfabrikant, kwam met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Ook gaf het bedrijf positieve vooruitzichten. Dat leverde HP een koerswinst op van 14,5 procent, waarmee het op de eerste plek in de Dow stond.

Ook doe-het-zelfketen Home Depot overtrof de verwachtingen van analisten met zijn resultaten. Het concern bevestigde zijn prognoses voor het hele jaar. Home Depot werd beloond met een 3,6 procent hogere koers.

Yahoo
Internetzoekmachine Yahoo maakte een koerssprong van 8,7 procent, na de bekendmaking dat topman Jerry Yang aftreedt. Dat opent mogelijk de deur voor een overname van Yahoo door Microsoft. Eerder dit jaar bracht Microsoft tevergeefs een overnamebod uit op Yahoo!. Het aandeel Microsoft klom dinsdag 2,2 procent.

GM
General Motors kon een belangrijk deel van het koersverlies van eerder op de dag inlopen en sloot 2,8 procent lager. Eerder op de dag was GM ruim 10 procent lager door vrees onder beleggers dat het autoconcern failliet kan gaan en dat een noodinjectie van de Amerikaanse overheid het tij niet kan keren. Branchegenoot Ford Motor verloor 2,3 procent. Het concern, dat veel last heeft van de economische neergang en om kapitaal verlegen zit, verkoopt een belangrijk deel van zijn belang in de Japanse branchegenoot Mazda.

De zorgen over de Amerikaanse autosector werden dinsdag aangewakkerd nadat de minister van Financiën Henry Paulson liet weten dat het reddingspakket van 700 miljard dollar van de overheid niet bedoeld was als een economische stimulans. Hij verzet zich tegen het gebruik van fondsen uit het reddingspakket voor hulp aan niet-financiële sectoren.

Citigroup
Citigroup sloot 6 procent lager. Het aandeel stond onder druk door berichten dat het volgend jaar mogelijk een verlies kan boeken. De bank maakte maandag bekend 50.000 banen te gaan schrappen, bovenop de 23.000 ontslagen die eerder dit jaar al werden aangekondigd.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2625 dollar tegen 1,2670 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. De olieprijs is verder gedaald met 1,2 procent tot 54,30 dollar per vat.