WASHINGTON - De bestuursvoorzitters van de drie Amerikaanse autoproducenten General Motors, Chrysler en Ford hebben dinsdag aan het Congres 25 miljard dollar gevraagd voor hun noodlijdende sector.

General Motors-topman Rick Wagoner liet tegenover een senaatspanel weten dat het een "catastrofe voor de Amerikaanse economie" zou betekenen wanneer de drie grote producenten zouden omvallen. Volgens hem zouden dan in het eerste jaar 3 miljoen banen verloren gaan, terwijl de persoonlijke inkomens met 150 miljoen dollar zouden afnemen.

De politiek laat zich echter niet makkelijk overtuigen. Veel politici vinden dat de fabrikanten de malaise grotendeels zelf hebben veroorzaakt. Vooral republikeinse politici zien weinig in steun voor 'de grote drie'. De democraten zijn over het algemeen voor steun en overwegen daarvoor een deel van het noodplan voor de financiële industrie van 700 miljard dollar aan te spreken.

Rode cijfers
De autobouwers hebben last van de door de financiële crisis ingestorte automarkt. Amerikaanse autobedrijven schrijven hierdoor al maandenlang rode cijfers. GM, producent van onder meer Opel, waarschuwde eerder deze maand dat het geld bij de autogigant tegen de zomer volgend jaar op is, als de huidige malaise op de automarkt aanhoudt en maakte in het derde kwartaal ruim vier miljard dollar verlies.

De lobbytour van de topbestuurders gaat woensdag verder in het Huis van Afgevaardigden. De belangrijkste vakbond, de United Auto Workers, heeft zich bij hen aangesloten in de persoon van voorzitter Ron Gettelfinger.