AMSTERDAM - Hewlett-Packard sluit volgend jaar een week de deuren om kosten te besparen. Corus ziet af van een verplichting om werknemers rond de jaarwisseling vrije dagen op te laten nemen, maar gaat het wel stimuleren.

Hewlett-Packard heeft besloten het bedrijf een week te sluiten in een periode waarin de meeste medewerkers toch al met vakantie zijn. De andere werknemers krijgen deze extra 'vakantiedagen' doorbetaald, zo maakt het bedrijf dinsdag bekend. De maatregel komt bovenop de ontslagen als gevolg van de overname van outsourcer EDS.

HP is niet het eerste technologieconcern dat maatregelen neemt om kosten te besparen om zo de gevolgen van de financiële crisis te weerstaan. De topman van Dell, Michael Dell, heeft begin november zijn werknemers al gevraagd om vijf dagen onbetaald verlof op te nemen.

Corus
Ook in Nederland spelen bedrijven met de gedachte om werknemers met vakantie te sturen. Corus ziet af van het plan om zijn werknemers verplicht te laten vrij nemen, maakt vakbond De Unie dinsdag bekend. Corus wilde haar werknemers in de week 52 van dit jaar en in week 1 van het nieuwe jaar te verplichten om verlof op te nemen.
 
De verplichting is nu van de baan, maar zowel Corus als De Unie gaan het vrijwillig verlof opnemen in de desbetreffende weken wel stimuleren.

Eaton
Elektronicabedrijf Eaton in Hengelo wil zijn werknemers verplichten om rond de feestdagen drie weken vakantie op te nemen. Het bedrijf verklaarde dinsdag dat het slechts om een voorzorgsmaatregel gaat, aangezien werknemers teveel vrije dagen hebben opgespaard. Dat zou te veel drukken op de begroting voor volgend jaar.

FNV Bondgenoten heeft al aangegeven tegen het plan te zijn. De ondernemingsraad moet zich nog over het voorstel buigen.

Philips
Philips heeft maandag bekend gemaakt zijn fabriek in Drachten deels te sluiten voor een periode van zes weken. Werknemers die nog vakantiedagen open hebben staan, moeten deze verplicht opnemen. Anderen worden ingezet bij schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden.

Philips zegt dit ieder jaar te doen om zo min mogelijk voorraden over te houden, maar geeft toe dat de periode dit jaar langer is dan normaal.