AMSTERDAM - Ajax ziet vooralsnog af van beëindiging van zijn beursnotering. Een beursexit is "nu niet opportuun" vanwege het huidige beursklimaat, zo meldde de voetbalclub dinsdag na sluiting van de effectenbeurs in Amsterdam.

Eerder dit jaar liet het Amsterdamse voetbalbedrijf nog weten beëindiging van de beursnotering te onderzoeken. Een belangrijke adviescommissie van de club, onder leiding van de huidige voorzitter Uri Coronel, had in februari dit jaar gesteld dat de beursnotering Ajax ondanks een smak geld te weinig had gebracht.

Coronel verklaarde in juli dat Ajax voor het einde van dit jaar duidelijkheid zou geven over zijn toekomst op de beurs. Hij zei toen ook dat de directie naar allerlei constructies keek om alle aandelen van het voetbalbedrijf op te kopen. Hoofdsponsor Aegon zou daarin een rol kunnen spelen, zei hij destijds.

Koersen
Sinds juli zijn de omstandigheden echter drastisch gewijzigd. De beurzen kregen in september en oktober te maken met sterk dalende koersen. Aegon moest bij de Staat aankloppen voor financiële steun.

Ajax ging in 1998 naar de beurs. De club haalde daarmee 54 miljoen euro op, geld dat vooral werd geïnvesteerd in nieuwe spelers en buitenlandse expansie. Het aandeel kostte bij introductie 25 gulden (ruim 11 euro). Dinsdag sloot het aandeel ruim 4 procent lager op 5,50 euro.

De grootste aandeelhouder van de naamloze vennootschap Ajax is de Vereniging Ajax met een belang van 73 procent. Verzekeraar Delta Lloyd houdt bijna 8,6 procent.