AMSTERDAM - Mede dankzij een positieve opening van Wall Street lieten de Europese beurzen dinsdag herstel zien van de klappen die ze een dag eerder opliepen. Beleggers in New York reageerden verheugd op beter dan verwachte cijfers van computerproducent Hewlett-Packard (HP).

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot 4,29 punten (1,7 procent) hoger op 250,62 punten. De MidKap-index sloot 0,3 procent hoger op 334,99 punten.

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen 0,5 tot 1,5 procent. Eerder op de dag liepen de verliezen nog op tot bijna 3 procent.

HP
De beter dan verwachte resultaten van HP gaven beleggers wat hoop dat het effect van de verslechterende economische omstandigheden op de bedrijfswinsten meevalt. Verder kreeg de markt steun van koerswinsten van oliemaatschappijen.

De olieprijs liep op met meer dan 1 procent tot boven de 55 dollar. Het aandeel Shell ging 4,1 procent vooruit, evenals BP in Londen, terwijl Total in Parijs 4,6 procent meer waard werd.

Behoedzaam
Toch bleven beleggers uiterst behoedzaam. "De economische vooruitzichten verslechteren elke dag. Vooral met de financiële fondsen gaat het steeds slechter. Dat is niet verwonderlijk als je kijkt naar de economische omstandigheden. Recessies zijn niet goed voor financiële instellingen", zo stelde een handelaar.

Desondank slaagde verzekeraar Aegon er in om de verliezen van eerder op de dag weg te werken en 2,1 procent hoger te eindigen. De verzekeraar maakte bekend in de Verenigde Staten een aanvraag te hebben ingediend voor staatssteun. Als Aegon in aanmerking komt en de voorwaarden acceptabel vindt, opteert het concern voor een lening van meer dan 1 miljard dollar.

Alcatel-Lucent
Alcatel-Lucent ging in Parijs 4,8 procent omhoog. Het telecombedrijf wil zijn belang van bijna 21 procent in de radarproducent Thales mogelijk verkopen aan de Franse producent van gevechtsvliegtuigen Dassault Aviation. Thales werd 1 procent duurder, Dassault Aviation verloor 0,7 procent.

In Finland schreef Nokia 4,7 procent koerswinst bij. Het telecombedrijf gaat mobieltjes leveren aan China Mobile.

Op de valutamarkt noteerde de euro dinsdag 1,2670 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt nog op 1,2720 dollar.