AMSTERDAM - De gekaapte Saudische olietanker Sirius One is onderweg naar de Somalische havenstad Eley. De 25-koppige bemanning is ongedeerd, berichten diverse media dinsdag.

De tanker ter grootte van drie voetbalvelden is het grootste vaartuig dat ooit door piraten is overmand. "Het schip bevindt zich voor de kust van Somalië in is nog steeds onder controle van de piraten", aldus een Amerikaanse marineofficier tegenover persbureau AFP. Er is nog niks bekend over de eisen van de kapers.

"Schandalig, noemt de minister van buitenlandse zaken, prins Saud Al-Faisal, de kaping in een eerste reactie. De prins noemt piraterij een "ziekte" die net als terrorisme moet worden uitgebannen.

Olie
De mammoettanker van de oliemaatschappij Aramco die maandag werd overmeesterd vervoert ruim twee miljoen vaten olie. Dit is meer dan een kwart van de dagelijkse Saudische olieproductie. Een Amerikaanse admiraal zegt "stomverbaasd" te zijn over het bereik van de piraten. Somalische piraten sloegen nog niet eerder zover van de kust toe; 420 zeemmijl, oftewel 777 kilometer buitengaats.

De piraten zijn zeer actief voor de kust van Somalië. In de afgelopen week alleen al werden drie schepen gekaapt. Twee andere pogingen mislukten. In de eerste negen maanden van dit jaar vonden volgens de BBC meer dan zestig incidenten van piraterij plaats.

Losgeld
Op dit moment zijn nog twaalf schepen met in totaal 250 bemanningsleden in handen van piraten. De Somalische piraten onderhandelen met de eigenaars over losgeld.

Buitenlandse marineschepen patrouilleren in de Golf van Aden om kapingen te voorkomen. De Europese Unie startte vorige week een veiligheidsoperatie voor de kust van Somalië om de strijd met de piraterij aan te gaan.

Met deze operatie, waaraan ook de Nederlandse marine deelneemt, wil de EU vooral schepen beschermen die hulpgoederen vervoeren.

VS
De Sirius Star vaart onder Liberiaanse vlag. De supertanker was op weg naar de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse marine is het schip niet beschadigd.