AMSTERDAM - Het AD wordt mogelijk overgenomen door De Persgroep van de Belgische ondernemer Christian van Thillo. Die nam in 2003 al de Amsterdamse krant Het Parool over.

Volgens de Volkskrant zouden de steden Rotterdam, Den Haag en Utrecht na zo'n overname weer eigen stadskranten krijgen. In 2005 werden het Rotterdams Dagblad, de Haagsche Courant en het Utrechts Nieuwsblad omgevormd tot regionale edities van het AD. De operatie was geen groot succes: veel lezers voelden zich niet thuis bij de nieuwe krant en zegden op.

De redding van Het Parool zou model staan voor de plannen van De Persgroep. Die krant, die failliet dreigde te gaan, werd met redelijk succes omgevormd tot een zelfstandige stadskrant.

Banenverlies
Van Thillo zou met de overname van het AD zijn positie op de Nederlandse krantenmarkt willen versterken. Volgens de Volkskrant zou de verkoop, waarmee zo'n 80 miljoen euro gemoeid is, bijna rond zijn.

Bij de operatie zouden zo'n 200 banen verdwijnen. Ook het lot van de landelijke en enkele regionale edities van het AD is onzeker.