AMSTERDAM - De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag de bestuurders van Living City, het vastgoedbedrijf waarin Joop van den Ende en vastgoedadviseur Trimp & Van Tartwijk samenwerkten, geschorst.

Verder stelde de rechter een onafhankelijke deskundige aan die de gang van zaken bij het bedrijf gaat onderzoeken.

De zaak bij de Ondernemingskamer was aangespannen door Trimp & Van Tartwijk. Het vastgoedbureau stelde dat Van den Ende zich niet zomaar had mogen terugtrekken uit de samenwerking en stelde dat dit ertoe heeft geleid dat het bedrijf stil is komen te liggen. De vastgoedadviseur wilde daarom een onderzoek naar Van den Endes handelen en schorsing van zijn vertegenwoordiger bij Living City.

Vastgoedfraude
Van den Ende trok zich terug uit Living City nadat was gebleken dat enkele commissarissen van Trimp & Van Tartwijk onderdeel zijn van een grootschalig onderzoek naar vastgoedfraude. Living City werkte aan de ontwikkeling van een theater aan de Amsterdamse Zuidas.

De Ondernemingskamer ging niet mee in de zienswijze dat Van den Ende verantwoordelijk is voor de ondergang van Living City, maar constateerde simpelweg dat er sprake is van een impasse. Daarom besloot de rechter beide partijen uit het bestuur te schorsen en een onderzoek in te stellen naar de hele periode van het bestaan van Living City, vanaf januari 2006.

Blij
In een reactie via zijn advocaat liet Van den Ende weten ingenomen te zijn met de uitspraak. "Mijn client juicht toe dat een onafhankelijke deskundige de zaak gaat onderzoeken. Hij is ook blij dat een tijdelijk bestuurder wordt benoemd", aldus de advocaat. De advocaat van Trimp & Van Tartwijk gaf na afloop van de zitting geen reactie.

De onafhankelijke deskundige die het onderzoek gaat verrichten, is Mick den Boogert. Hij was tot september dit jaar bijzonder hoogleraar effectenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Ondernemingskamer gaf geen datum waarvoor het onderzoek moet zijn afgerond.