AMSTERDAM - Nike is het meest geloofwaardige en hippe merk met een sterke identiteit. Jongeren van 18 tot 24 jaar verkozen het Amerikaanse sportmerk boven concurrent Adidas (2), Sony/Playstation (3) en Nokia (4).

Dat blijkt uit een studie onder ruim 12.000 jongeren in 26 landen, die marktonderzoeksbureau Synovate dinsdag heeft gepubliceerd.

De respondenten werd gevraagd om spontaan drie merken te benoemen die zij 'truly excellent' (echt geweldig) vonden. In de toptien staan verder merken als Coca-Cola, Apple, Puma, Samsung, Levi's en BMW. De studie weerlegt de notie dat jongeren niet gevoelig zijn voor grote merken en juist nieuwe merken ontdekken, zo menen de onderzoekers.

Russen
De verschillen tussen de landen zijn groot. Zo bleek de nummer 1 erg populair in Zuid-Afrika, Marokko, Italië en Spanje. Russen moeten niet veel van Nike hebben, noch van Adidas. Sony viel erg in de smaak bij Britten en Mexicanen, terwijl Noren en Roemenen het Japanse merk grotendeels links laten liggen. Nederlandse jongeren namen niet deel aan deze studie.

Mannen bleken met name te gaan voor sportmerken als Nike, terwijl de vrouwelijke respondenten eerder kozen voor kledingmerken als Zara en H&M en verzorgingsmerken als Nivea en Dove.

Het Nederlandse biermerk Heineken verslaat wel andere biermerken, maar haalde de topdertig van bekende merken niet.