TOKIO - Mitsubishi UFJ Financial Group, de grootste bank van Japan, heeft in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar onder druk van de financiële crisis en de afzwakkende Japanse economie fors minder winst geboekt.

Het nettoresultaat zakte met circa 60 procent tot 40,8 miljard yen (336 miljoen euro). Dat maakte het concern dinsdag bekend.

Het is de laagste kwartaalwinst in ten minste vier jaar. De bank had veel last van de turbulentie op de aandelenmarkten waardoor een aanzienlijk deel van de waarde van zijn beleggingen in rook opging.

Failliet
Ook leed het bedrijf onder de afzwakkende Japanse economie omdat daardoor steeds meer bedrijven falliet gaan en niet meer hun leningen kunnen aflossen. De Japanse economie belandde in het tweede kwartaal in een recessie.

Mitsubishi UFJ verlaagde eind oktober zijn winstverwachting voor het hele gebroken boekjaar, dat loopt tot en met eind maart, met 66 procent tot 220 miljard yen (1,8 miljard euro). De bank nam vorige maand nog voor 9 miljard dollar een belang van 21 procent in de Amerikaanse branchegenoot Morgan Stanley.