AMSTERDAM - De Amerikaanse chipfabrikant Spansion klaagt Samsung aan vanwege patentbreuk. Volgens het concern heeft het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf de chipmaker voor miljarden dollars aan schade berokkend.

De octrooizaak draait om technologieën die gebruikt worden in het zogenoemde flashgeheugen, een chipvariant die voornamelijk voorkomt in mobiele apparaten, zoals mp3-spelers, gsm's en digitale camera's.  

Spansion wil met de rechtszaak bewerkstelligen dat er in de Verenigde Staten een importverbod voor gebruikers van de flashchips komt. Op die lijst staan onder meer partijen als iPod-maker Apple, BlackBerry-producent Research in Motion (RIM), Lenovo en Sony.

Importverbod
Als de opzet van Spansion slaagt, zal er een importverbod volgen op meer dan 100 miljoen producten per jaar.

Met een omzet van 2,5 miljard dollar in 2007, is het aan de Nasdaq genoteerde Spansion de op twee grootste leverancier van flashgeheugen ter wereld. Het Zuid-Koreaanse Samsung en het Japanse Toshiba zijn de nummers één en twee.

Flashgeheugen maakt een belangrijk deel van de halfgeleidermarkt uit. De halfgeleiderindustrie heeft te maken met moeilijke omstandigheden; in 2009 zal de markt slechts met 2,2 procent groeien, aldus de organisatie World Semiconductor Trade Statistics (WSTST). Eerder werd nog uitgegaan van een stijging met 5,8 procent.