NIJMEGEN - Tien Nijmeegse scholen krijgen van de gemeente en de provincie Gelderland elk zestien zonnepanelen. De scholen kunnen daarmee ieder ongeveer 300 euro per jaar besparen op energiekosten.

De vier basisscholen en de zes scholen voor voortgezet onderwijs hebben een plan ingediend om het gebruik van zonne-energie zo origineel en praktisch mogelijk zichtbaar te maken in hun gebouw. Ze krijgen van gemeente en provincie ook een wandbord cadeau waarop te zien is hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel CO2 daarmee wordt bespaard, zo heeft een woordvoerder van de gemeente dinsdag bekendgemaakt.

Stad
Het Nijmeegse gemeentebestuur wil dat de inwoners van de stad zo veel mogelijk schone energie gebruiken. Daarvoor is de campagne Het Groene Hert in het leven geroepen. Onderdeel van de campagne is het Zonnekrachtteam onder leiding van oud-politicus Ad Lansink.

De gemeente meldt dinsdag dat de campagne succes heeft. In totaal 315 Nijmegenaren hebben dit jaar subsidie bij het rijk aangevraagd voor de aanschaf van zonnepanelen. Dat betekent dat 3 procent van het totaal aantal aanvragen uit Nijmegen komt, terwijl gemeenten van vergelijkbare omvang, zoals Haarlem, daar ver bij achterblijven, aldus een woordvoerder.