AMSTERDAM - Zeker 35 bedrijven doen een beroep op de regeling voor werktijdverkorting van minister Donner. Dat blijkt uit gegevens die het ministerie van Sociale Zaken heeft verstrekt aan het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio.

Op basis van de regeling voor werktijdverkorting kunnen bedrijven een vergunning aanvragen om tijdelijk de werktijd van hun werknemers te verkorten. Voor de niet-gewerkte uren krijgen de werknemers dan een WW-uitkering van UWV.

Onder meer NedCar, DAF en Corus willen gebruikmaken van de regeling. Ze hebben al vergaande productiebeperkingen aangekondigd en verplichte collectieve vrije dagen en ATV-dagen ingevoerd. Bij DAF en Corus zijn bovendien meer dan duizend flexwerkers weggestuurd.

Kredietcrisis
Bovengenoemde bedrijven kwamen de afgelopen maanden in de problemen als gevolg van de kredietcrisis, de neergang in de mondiale auto-industrie en de wereldwijd verslechterende economische omstandigheden.

Ook enkele kleinere bedrijven, met name toeleveranciers aan de auto-industrie, verklaarden vorige week al dat ze gebruik willen maken van de regeling voor werktijdverkorting.