DEN HAAG - Cafébazen die het wettelijk rookverbod aan hun laars lappen, kunnen niet alleen rekenen op boetes, maar krijgen voortaan ook te maken met justitie. Minister Ab Klink van Volksgezondheid is de burgerlijke ongehoorzaamheid zat en kondigde dinsdag harde maatregelen aan.

Roken wordt voortaan gezien als economisch delict; als een café het toestaat, is er sprake van van concurrentievervalsing. "Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat het het kabinet ernst is", aldus Klink in een brief aan de Tweede Kamer.

De stichting Red de Kleine Horecaondernemer (KHO) laat zich niet uit het veld slaan door de nieuwe harde aanpak om het rookverbod te handhaven. "We zijn daar niet benauwd voor", zei woordvoerder Ton Wurtz.

Op je buik schrijven
De regeringspartijen in de Tweede Kamer steunen de hardere aanpak van Klink. "Anders kun je een rookvrije horeca wel op je buik schrijven", zegt CDA-Kamerlid Cisca Joldersma. Lea Bouwmeester (PvdA) vindt dat horeca-ondernemers die roken weer toestaan, hun welwillende collega's in de wielen rijden.

De horeca in Den Bosch, die sinds maandag massaal de asbak heeft geherintroduceerd, is geschrokken van de harde toon van Klink. Toch blijven asbakken op de toog, lieten de horacabazen weten.

Compensatie
Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het goed dat de minister werkt aan handhaving van het rookbeleid, maar het moet wel zodanig gebeuren dat het werkt. De minister moet wel met een goede compensatieregeling komen voor met name kleine cafés die geen mogelijkheid hebben om speciale rookruimten te creëren, zegt een woordvoerder.

KHN heeft geen precieze cijfers van het aantal zaken waar de asbak weer op tafel staat, maar "we zien wel dat het zich uitbreidt", aldus een woordvoerder eerder deze week.

KHN zei vrijdag dat het rookverbod een "chaos" heeft veroorzaakt in de kleine cafés. De brancheorganisatie wil dat het rookverbod wordt gehandhaafd of anders de prullenbak ingaat. De organisatie luidt de noodklok. De invoering van het rookverbod zou in de uitvoering tot buitenproportionele gevolgen voor vooral de kleine horecaondernemer leiden.