AMSTERDAM - Aegon heeft bij de Amerikaanse overheid een aanvraag ingediend om in aanmerking te komen voor financiële steun.

Als de Haagse verzekeraar een lening krijgt toegezegd, is het nog niet zeker dat het concern deze ook benut. Dat heeft een woordvoerder dinsdag gezegd naar aanleiding van een artikel in Het Financieele Dagblad.

Aegon heeft afgelopen vrijdag een aanvraag ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Financiën. Naar verwachting komt er binnen enkele weken duidelijkheid of Aegon in aanmerking komt. De verzekeraar deed eerder al een beroep op steun van de Nederlandse overheid en kreeg 3 miljard euro.

Voorwaarden
Als Aegon in aanmerking komt voor Amerikaanse steun en de voorwaarden van de lening acceptabel vindt, wil de verzekeraar kapitaal aantrekken ter waarde van 1 procent van zijn Amerikaanse activa. Deze hebben een totale waarde van ongeveer 125 miljard dollar. De bandbreedte voor overheidssteun ligt in de Verenigde Staten tussen de 1 en 3 procent van de activa van een bedrijf.

"We nemen verschillende maatregelen om te zorgen dat we de sterkst mogelijke kapitaalpositie hebben in deze onzekere tijden", stelde een woordvoerder. Om voor het geld in aanmerking te komen heeft Aegon de status van bank aangevraagd in de Verenigde Staten. Hiertoe is Aegon ook van plan om een kleine spaarbank te kopen.

Commissarissen
Het is niet duidelijk welke voorwaarden de Amerikaanse staat verbindt aan de kapitaalinjectie. Wel lijkt er sprake te zijn van minder zware condities dan in Nederland, waar de staat 8,5 procent rente vraagt. In Nederland zet de staat bovendien eigen commissarissen neer en moeten bestuurders afzien van bonussen.

Op de Amsterdamse beurs noteerde het aandeel Aegon kort na opening van de beurs ruim 7 procent lager op 3,21 euro. De aankondiging drukte op de koers van Aegon omdat dit een nieuw signaal is dat nieuwe, grote afschrijvingen mogelijk zijn bij het concern, zei analist Fred Huibers van het Haags Effectenkantoor.