AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de Nederlandse investeerders verwacht dat de markt halverwege 2010 volledig is hersteld.

Ze zijn daarmee optimistischer dan hun buitenlandse collega's. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Celerant.

De investeerders (private equity-bedrijven) hebben de afgelopen jaren met grote sommen geleend geld het ene na het andere bedrijf kunnen opkopen vanwege de toegang tot goedkoop krediet. Door de financiële crisis zijn banken huiverig geworden om geld uit te lenen, dus ook aan private equity-bedrijven.

Krediet
De meeste private equity-bedrijven verwachten dan ook dat de markt de komende maanden nog wel verder zal inzakken. "Door de schaarste van krediet gaan ze zich richten op het verbeteren van het rendement op de bestaande deelnemingen, in plaats van nieuwe investeringen", aldus directeur Vivek Chaturvedi van Celerant Nederland.

Twee derde van de leidinggevenden van private equity-bedrijven in de Benelux verwacht dat de markt binnen anderhalf jaar weer voleldig de oude is. Internationaal rekent de helft van de ondervraagden daarop. Een kleine minderheid (3 procent) verwacht dat de markt nooit meer helemaal zal herstellen. Celerant ondervroeg 220 managers van private equity-bedrijven in Europa en Noord-Amerika.