AMSTERDAM - Somberheid overheerste maandag het sentiment op de Europese beurzen, vooral door een aanhoudende stroom tegenvallend bedrijfsnieuws. Aan het einde van de middag verslechterde de stemming, nadat Wall Street lager van start was gegaan.

De AEX, de belangrijkste index op het Damrak, sloot met een verlies van 6,14 punten (2,4 procent) op 246,33 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, daalde 8,16 punten, ofwel 2,4 procent, tot 333,92 punten.

De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 2,7 tot 3,3 procent achteruit.

Aegon
De verliezen werden over een breed front gedragen. De AEX telde geen enkele stijger. De grootste verliezer onder de hoofdfondsen was verzekeraar Aegon. Het aandeel zakte 10,4 procent.

Ook bankverzekeraar ING (min 4,3 procent) had het zwaar. Volgens fondsbeheerder Corné van Zeijl van SNS had dit deels te maken met winstnemingen na het herstel van de afgelopen weken.

HBOS
Ook in de rest van Europa waren financiële aandelen de gebeten hond. In Londen verloor HBOS 13,9 procent, terwijl BNP Paribas in Parijs ruim 8 procent onderuit ging. Deutsche Bank verloor in Frankfurt 2,7 procent en verzekeraar Allianz verloor 4 procent.

Investeerders waren teleurgesteld door de beperkte concrete resultaten van de G20-top afgelopen weekeinde in Washington over de aanpak van de wereldwijde financiële crisis. "Er is teleurstelling in de markt dat de G20 geen concrete maatregelen heeft aangekondigd", zei een handelaar van Fortis.

Recessie
Inmiddels verkeren steeds meer landen in een recessie. Vrijdag bleek dat onder meer de eurozone als geheel in een recessie is beland. De Nederlandse economie stond in het derde kwartaal stil. Maandag werd bekend dat ook de Japanse economie, de op een na grootste ter wereld, officieel in een recessie is beland.

Een Amerikaans cijfer over de industriële productie in oktober was een van de weinige lichtpuntjes op de beurs. De productie steeg met 1,3 procent, boven de verwachting van economen.

Boskalis
Baggeraar Boskalis sloot in Amsterdam ruim 8 procent lager. Het Financieele Dagblad meldde maandag dat grootaandeelhouder Delta Lloyd een impasse tussen Boskalis en overnameprooi Smit wil doorbreken.

Op de valutamarkt noteerde de euro maandag 1,2720 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,2730 dollar.