DEN HAAG - Voor huishoudens gaat de gasrekening op 1 januari fors omhoog, maar minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zal niet ingrijpen. Dat maakte zij maandag duidelijk in de Tweede Kamer.

De CDA-bewindsvrouw nam daarmee een voorschot op een Kamerdebat, later deze week, dat is aangevraagd door Dion Graus (PVV).

Als de prijs van olie omhooggaat, volgt de prijs van gas. De energiemaatschappijen rekenen de hogere inkoopprijzen van gas met een vertraging van een half jaar door aan de consument.

Verhoging
In de eerste helft van dit jaar waren de prijzen extreem hoog, maar inmiddels zijn die weer lager. De consument merkt de verhoging dus vanaf 1 januari en de verlaging vanaf 1 juni volgend jaar, aldus Van der Hoeven.

Zij wees erop dat consumenten kunnen kiezen voor stabielere prijzen door een ander contract te sluiten met de energiemaatschappij. Bovendien kan kritisch vergelijken van prijzen van verschillende aanbieders leiden tot een forse besparing op de rekening.

Splitsen
Van der Hoeven zei maandag ook dat ze niet zal meewerken aan een eventuele poging van de Tweede Kamer om de wet om de energiebedrijven op te splitsen. Door deze splitsingswet worden de energiebedrijven gescheiden in een overheidsbedrijf dat de netwerken in handen houdt, en een particuliere onderneming die de energie levert.

De regeringspartijen wilden zwaardere eisen stellen aan de vermogens van de netwerkbedrijven en strengere voorwaarden verbinden aan eventuele overnames van de particuliere leveringsbedrijven.

Van der Hoeven zei 'niet over haar graf' te willen regeren door nu al aan te geven hoe na deze regeerperiode geld vrijgemaakt kan worden voor investeringen in duurzame energie. Diederik Samsom (PvdA) wil nu al regelen dat daarvoor tot 2020 voldoende financiering zal zijn en stelde voor de gasbaten daarvoor te gebruiken.