WASHINGTON - Een gewoonte die de komende Amerikaanse president Barack Obama wellicht zal moeten opgeven is communiceren met zijn Blackberry.

Tijdens de verkiezingsrace was hij onafscheidelijk van zijn handcomputer, die hij onder meer gebruikt om e-mails te versturen. Maar Obama zal hem in het Witte Huis waarschijnlijk niet kunnen gebruiken, meldden Amerikaanse media maandag.

Reden is dat de veiligheid van e-mail niet 100 procent is gegarandeerd. Verder moet volgens de Presidential Records Act alle presidentiële communicatie toegankelijk zijn voor publieke controle. Daardoor zouden e-mails mogelijkerwijs in de openbaarheid kunnen worden gebracht.

Ook Obama's voorgangers George Bush en Bill Clinton zagen af van e-mailen toen ze in het Witte Huis zaten. "Hij zal het zeker voelen als elektronisch afkicken", aldus een naaste medewerker van Obama. Een definitieve beslissing moet overigens nog worden genomen. Mogelijk komt er een variant waarbij Obama wel e-mail kan ontvangen, maar niet versturen.