DEN HAAG - De websites van gemeenten zijn moeilijk toegankelijk voor mensen met een handicap. Slechts 2 procent van alle gemeentelijke sites voldoet aan de richtlijnen voor toegankelijkheid.

Bij provincies is dat 8 procent van de websites. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag is overhandigd aan staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken. Het onderzoek is uitgevoerd door de Stichting Accessibility, die voor de derde keer honderd websites van gemeenten, provincies en de rijksoverheid heeft getoetst.

Gehandicapten lopen er op de 'slechte' sites bijvoorbeeld tegen aan dat slechts de muis en niet het toetsenbord kan worden gebruikt om over de site te bewegen of dat er bij videofilmpjes geen tekst over staat wat er op te zien en beluisteren valt.

Eisen
De sites van het rijk zijn de afgelopen jaren een stuk toegankelijker geworden. Toch voldoet een meerderheid nog altijd niet aan de minimale eisen.

Bijna de helft van de websites van ministeries voldoet inmiddels aan de richtlijnen. In 2005 was dat nog 15 procent.

Lettergrootte
De richtlijnen voor toegankelijkheid houden onder meer in dat gebruikers de lettergrootte van een site kunnen aanpassen, evenals de kleurcontrasten. Ook moeten deze websites kunnen worden aangesloten op hulpmiddelen zoals screenreaders.

Door de verbeteringen op rijksniveau is nu 12 procent van alle overheidssites voldoende bereikbaar. In 2005 was dat 4 procent.