Op 7 september van dit jaar raakte de crisis op de financiële markten in een stroomversnelling met de nationalisatie van de hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae. Een overzicht van dag tot dag:

Zondag 7 september: De Amerikaanse hypotheekgiganten Freddie Mac en Fannie Mae, samen goed voor ongeveer de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt, worden genationaliseerd. Volgens minister van Financiën Henry Paulson, vormen hun oplopende schulden een gevaar voor het financiële systeem.

Zondag 14 september: De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch wordt na ernstige verliezen op hypotheekgerelateerde aandelen verkocht aan Bank of America.

Maandag 15 september: De zakenbank Lehman Brothers gaat failliet nadat onderhandelingen over een totale overname (onder meer met Barclays) zijn stukgelopen. Minister Paulson waarschuwt dat nog meer instellingen op de fles kunnen gaan.

Dinsdag 16 september: Verzekeringsreus AIG wordt genationaliseerd en blijft overeind dankzij een noodkrediet van 85 miljard dollar. Het concern, met wereldwijd ongeveer 116.000 medewerkers, werd al een jaar geteisterd door recordverliezen.

Woensdag 17 september: De grootste hypotheekverstrekker van Groot-Brittannië, HBOS, wordt gered van de ondergang door een overname van de bank Lloyds TBS. Door de overname krijgt Lloyds in totaal eenderde van de spaar- en hypotheekmarkt in handen.

Vrijdag 19 september: Minister Paulson onthult een reddingsplan ('bailout') voor banken die hun 'besmette' tegoeden niet meer kwijt kunnen. De Amerikaanse overheid wil voor 700 miljard dollar hypotheekgerelateerde aandelen overnemen en zo het onderlinge vertrouwen bij de banken doen terugkeren.

Donderdag 25 september: De Amerikaanse overheid sluit de bank Washington Mutual. Zijn bankactiviteiten werden verkocht aan branchegenoot JPMorgan Chase voor 1,9 miljard dollar. De ondergang van 'WaMu' betekent het grootste bankfaillisement uit de Amerikaanse geschiedenis.

Zondag 28 september: De kredietcrisis bereikt de Europese bankensector als het Belgisch-Nederlandse concern Fortis deels wordt genationaliseerd. Nederland, België en Luxemburg nemen elk een belang van 49 procent in het bankbedrijf van Fortis dat in hun land gevestigd is. Een belangrijke oorzaak van de problemen bij de bank, de overgenomen bank ABN Amro, wordt verkocht. Minister Bos zegt later: "We hadden ook niet kunnen ingrijpen, maar de vraag was of Fortis dan de maandagochtend zou hebben overleefd."

Maandag 29 september: Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verwijst een reddingsplan ter waarde van 700 miljard dollar om de financiële sector tegemoet te komen naar de prullenbak. Wereldwijd raken de beurzen in een historische duikvlucht: Wall Street beleeft de grootste koersval op één dag sinds 1987.
De Britse overheid nationaliseert de hypotheekbank Bradford & Bingley en verkoopt delen van de bank door aan de Spaanse branchegenoot Santander.
De Duitse bank Hypo Real Estate krijgt van de Duitse overheid en branchegenoten kredieten 35 miljard euro aan kredieten toegezegd, volgens de Duitse regering "om te voorkomen dat de financiële crisis zich in Duitsland uitbreidt".
In Denemarken wisselden drie slachtoffers van de financiële crisis van eigenaar. Het gaat om de Ringkjobing Bank en de Bonusbanken, die beide zijn opgekocht door Vestjysk Bank. De Roskilde Bank, die in augustus al werd overgenomen door de centrale bank van Denemarken, wordt opgesplitst en komt in handen van drie branchegenoten.
De Amerikaanse bank Citigroup neemt met hulp van de overheid voor 2,1 miljard dollar (1,45 miljard euro) de bankactiviteiten van branchegenoot Wachovia over, dat zichzelf na de malaise bij Washington Mutual in de etalage had gezet. Het begin van het einde voor Wachovia was de aankoop van de hypotheekverstrekker Golden West in 2006, in de tijd dat de Amerikaanse huizenmarkt nog 'booming' was.

Dinsdag 30 september: De huizenprijzen in de Verenigde Staten blijken in juli voor de tiende maand op rij gedaald. De prijzen kelderen met 16,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Na de dramatisch val van maandag klaren de beurzen in de Verenigde Staten weer op door optimisme over de komst van een nieuw reddingsplan voor de financiële sector.

Woensdag 1 Oktober:  De Amerikaanse Senaat gaat akkoord met het reddingsplan voor de financiële sector. Om de 700 miljard dollar uit te kunnen geven moet de regering nog wel wachten op een stemming in het Huis van Afgevaardigden.
De Nederlandse verzekeraar Aegon maakt een smak op de beurs. Het bedrijf maakte eerder bekend voor miljoenen belangen te hebben uitstaan in de in problemen geraakte banken Lehman Brothers en Washington Mutual.

Donderdag 2 oktober: De Amerikaanse financiële toezichthouder SEC verlengt het tijdelijke verbod op shortselling in de Verenigde Staten. Bij shortselling speculeren beleggers op prijsdalingen.  In Nederland geldt tot en met eind december een verbod op shortselling met  ongedekte aandelen, het zogenoemde naked shortselling.
De Ierse president Mary McAleese ondertekend een wet waardoor 400 miljard euro aan tegoeden bij Ierse banken wordt garandeerd door de overheid. De maatregel moet het vertrouwen in het financiële systeem van Ierland versterken.
In een open brief aan Europese leiders pleiten tien vooraanstaande economen ervoor dat Europa het op politiek niveau snel eens moet worden over een gezamenlijke aanpak van de financiële crisis. Volgens de wetenschappers is Europa in een crisis verzeild geraakt die “een keer in een mensenleven” voorkomt.

Vrijdag 3 oktober: De Nederlandse overheid neemt de bank- en verzekeringstak van de geplaagde bankverzekeraar Fortis in Nederland over.  De overeenkomst heeft een waarde van 16,8 miljard euro. De eerdere, gedeeltelijke nationalisatie bleek niet bestand tegen de  kredietcrisis en klanten die hun geld wegtrekken bij de bank.
De Zwitserse bank UBS schrapt nog eens tweeduizend banen bij zijn zakenbankdivisie. Het gaat om circa 10 procent van het personeel van de zakenbanktak. De bank is van alle Europese branchegenoten wellicht het hardst geraakt door de hypotheek- en kredietcrisis.
De Amerikaanse banken Wells Fargo en Wachovia bereiken overeenstemming over een fusie. De transactie wordt afgehandeld in aandelen en heeft een waarde van ongeveer 15,1 miljard dollar (10,9 miljard euro). De Amerikaanse overheid hoeft niet bij te springen.  Wachovia, vierde bank in de VS, leed in het tweede kwartaal een recordverlies van meer dan 9 miljard dollar.

Zondag 5 oktober: De Duitse overheid en een aantal banken vinden een oplossing om de bank Hypo Real Estate (HRE) te kunnen redden. De Duitse overheid, de centrale bank en branchegenoten steken samen 50 miljard dollar in een reddingsplan om de noodlijdende bank uit de problemen te halen.

Maandag 6 oktober: De Tweede Zwarte Maandag op rij. Weer slaat de paniek op de beurzen toe.

Dinsdag 7 oktober: IJsland stevent af op een bankroet. Het land nationaliseert zijn bankensector. Internetspaarbank Icesave probeert zijn klanten gerust te stellen.

Woensdag 8 oktober: Spaarders van Icesave in Nederland en Groot-Brittannië kunnen niet meer bij hun spaargeld. Moederbedrijf Landsbanki kampt met zware kredietproblemen. Met de ondergang van het Icesave gaat 1,6 tot 1,7 miljard euro aan Nederlands spaargeld in rook op.
Wereldwijd slaan de centrale banken de handen ineen en verlagen gelijktijdig de rente in een gecoördineerde actie.

Donderdag 9 oktober: De Nederlandse overheid lanceert een steunfonds van 20 miljard euro voor de financiële sector.

Zondag 12 oktober: Eurolanden staan voor honderden miljarden euro's garant voor leningen tussen banken na topoverleg G7 en IMF in Washington. In de twee dagen daarna zijn regeringen voor in totaal 2 biljoen euro garant gaan staan. Nederland doet voor 200 miljard mee.

Maandag 13 oktober: De aandelenmarkten herstellen wereldwijd. De Nikkei-index in Japan boekt de grootste procentuele stijging ooit op een dag, de Dow-Jonesindex boekt een recordwinst in punten.

Dinsdag 14 oktober: Herstel is van korte duur: veel aandelenbeurzen sluiten in de min. Steeds meer mensen beginnen zich zorgen te maken de gevolgen van de kredietcrisis zijn voor de reëele economie.

Woensdag 15 oktober: Verscheidene provincies en gemeenten in Nederland likken hun wonden. Ze zijn in sommige gevallen tientallen miljoenen euro's kwijt die op deposito's uitstaan bij banken die in de problemen zijn gekomen, veelal in IJsland. Het is de vraag hoeveel ze van dat geld nog terugzien. In totaal hebben de overheden samen circa 220 miljoen euro uitstaan bij crisisbanken.

Vrijdag 17 oktober: ING daalt 27,5 procent op de beurs in Amsterdam. Er circuleren geruchten dat het concern financiële steun nodig heeft. ING komt kort voor sluiten van de beurs met een persbericht dat in het derde kwartaal waarschijnlijk een verlies van 500 miljoen euro is geleden als gevolg van de kredietcrisis.

Zondag 19 oktober: ING krijgt een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. De Nederlandse staat verwerft geen belang in de bankverzekeraar, maar krijgt wel zeggenschap met de benoeming van twee commissarissen. De ING-top ziet in 2008 af van bonussen.

Maandag 20 oktober: Beleggers zijn ingenomen met de steun voor ING. De beurskoers stijgt bijna 30 procent. De dagen erop ebt het vertrouwen echter weer hard weg.

Vrijdag 24 oktober: ING krijgt een nieuwe tik op de beurs. De beurskoers duikt onder die van 17 oktober.

Maandag 27 oktober: Onbevestigde berichten doen de ronde dat ook verzekeraar Aegon aan het staatsinfuus moet. Het concern zelf laat weten "in de nabije toekomst" te beslissen of het een beroep doet op het steunfonds van de Nederlandse overheid. Het aandeel Aegon keldert op de beurs met 11,3 procent.

Dinsdag 28 oktober: De Nederlandse staat steekt 3 miljard euro in Aegon. Net als bij ING zal de overheid twee commissarissen bij de verzekeraar benoemen. En ook voor Aegon, dat in het derde kwartaal een nettoverlies van 350 miljoen euro blijkt te hebben geleden, geldt dat de top dit jaar geen bonussen krijgt en dat eventuele vertrekpremies worden begrensd. Aegon opent op de beurs 4,4 procent hoger.

Donderdag 30 oktober: De dekkingsgraad van pensioenfondsen in Nederland bedraagt momenteel gemiddeld 109 procent. De dekkingsgraad van veel pensioenfondsen is zelfs onder de grens gezakt van 105 procent, zegt president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) in een parlementaire hoorzitting over de crisis.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de looptijd van maatregelen tegen short-selling in financiële fondsen verlengt tot 17 januari 2009. Dat maakte de beursautoriteit donderdag bekend.

Dinsdag 4 november: De financiële crisis begint op de werkvloer zijn tol te eisen. Nederlandse bedrijven snijden door de kredietcrisis en de dreigende economische recessie massaal in de kosten, zo blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie KPMG.

Donderdag 6 november: Minister Wouter Bos van Financiën benoemt de oud-bewindsvrouw Karla Peijs en de voormalig AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen tot   commissaris namens de overheid bij Aegon.

Maandag 10 november: Vakcentrale FNV presenteer een plan dat voorziet in werktijdverkorting bij bedrijven die tijdelijk te maken hebben met een terugval in de productie. Werkgeversorganisaties staan positief tegenover het voorstel.

Donderdag 13 november: SNS Reaal krijgt als derde Nederlandse financiële instelling een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro van de Nederlandse staat.

Vrijdag 14 november: De Nederlandse economie is in het derde kwartaal niet gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Daarmee ontsnapt Nederland ternauwernood aan een recessie.

Maandag 17 november: De Amerikaanse bank Citigroup schrapt op korte termijn 50.000 banen om de financiële crisis en de economische achteruitgang het hoofd te bieden. Bij de bank werken na de ingreep nog 300.000 mensen.