WASHINGTON - Topman Lloyd Blankfein van de Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft afgezien van zijn bonussen over dit jaar. Zes andere hoge bestuurders van de bank volgen zijn voorbeeld, zo liet een woordvoerder van de bank zondagavond weten.

Goldman Sachs kwam vorig jaar nog redelijk ongeschonden uit de kredietcrisis, maar moest dit jaar forse klappen incasseren. De bank, die onlangs werd omgevormd van een zelfstandige zakenbank tot 'gewone' bank, schreef echter nog geen rode cijfers.

Blankfein kreeg vorig jaar bonussen van in totaal zo'n 68 miljoen dollar, een record op Wall Street. Zijn gewone jaarsalaris bedraagt 600.000 dollar.

UBS

Maandag liet ook de Zwitserse bank UBS weten dit jaar geen bonussen uit te keren aan de directie. De Zwitserse regering heeft dit afgedwongen in ruil voor steun aan de grootste bank van het Alpenland. De beloning aan de top moet bovendien inzichtelijker worden, meldde de bank.

UBS is in Europa het grootste slachtoffer van de hypotheek- en kredietcrisis. De bank heeft al duizenden banen geschrapt als gevolg van de financiële crisis.