PARIJS - De voormalige Franse minister van Economische Zaken en Financiën Thierry Breton wordt de nieuwe topman van de Frans-Nederlandse automatiseerder Atos Origin.

Hij volgt Philippe Germond op, die het bedrijf verlaat. Dat maakte Atos Origin maandag bekend. Breton was minister van februari 2005 tot en met mei 2007. Daarvoor werkte hij onder meer als operationeel directeur bij it-concern Bull en als bestuursvoorzitter bij achtereenvolgens de producent van telecomapparatuur Thomson en het telecombedrijf France Télécom.

Franse media repten maandag van een coup in de directiekamer van Atos Origin. Het rommelt al geruime tijd binnen het bedrijf, dat onder meer kampt met ontevreden aandeelhouders. Die slaagden er eerder dit jaar in president-commissaris Didier Cherpitel te wippen. Germond was sinds oktober 2007 topman van Atos Origin.

Analisten reageerden opgetogen op de aanstelling van Breton. Zij achten hem beter in staat dan zijn voorganger om de nodige hervormingen door te voeren bij het bedrijf, dat vorig jaar weer een bescheiden winst liet zien nadat het in 2006 een verlies van bijna 250 miljoen euro had geleden.

Aandeelhouders sturen al geruime tijd aan op een overname of opsplitsing van Atos Origin, dat 50.000 werknemers heeft in veertig landen. Het bedrijf ontstond in 2000 uit een fusie tussen het Franse Atos en Philips-dochter Origin.