DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) overlegt woensdag met brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) over de gebrekkige naleving van het rookverbod dat sinds 1 juli geldt. Een woordvoerster van Klink bevestigde maandag een bericht hierover in de Volkskrant.

Het lijkt erop dat het rookverbod steeds minder wordt nageleefd door vooral kleine caféhouders. "We overleggen hoe we daarmee moeten omgaan", aldus de woordvoerster.

Het negeren van het rookverbod dreigt als een olievlek uit te breiden. Café-eigenaren in Den Bosch staan vanaf deze week weer roken toe in hun zaak.

Asbak
KHN heeft geen precieze cijfers van het aantal ondernemers dat de asbak weer op tafel zet, maar "we zien wel dat het zich uitbreidt", aldus een woordvoerder maandag.

KHN zei vrijdag dat het rookverbod een "chaos" heeft veroorzaakt in de kleine cafés. De brancheorganisatie wil dat het rookverbod wordt gehandhaafd of anders de prullenbak ingaat. De organisatie luidt de noodklok. De invoering van het rookverbod zou in de uitvoering tot buitenproportionele gevolgen voor vooral de kleine horecaondernemer leiden.