WASHINGTON - Italië werkt aan een meerjarenplan om zijn economie met 80 miljard euro te steunen. Dat heeft de Italiaanse minister van Economie Giulio Tremonti zondag gezegd na afloop van de bijeenkomst van de twintig grootste economische machten de G20.

Het plan steunt volgens Tremonti zwaar op fondsen van de Europese Unie (EU) die Italië al ontvangt en zou slechts een beperkte invloed hebben op het begrotingstekort van het land. Voor het einde van de maand beslist de Italiaanse regering over "het gebruik van 40 miljard euro aan EU-fondsen voor drie jaar voor het milieu, onderzoek en ontwikkeling", aldus Tremonti.

Infrastructuur
Van de overige 40 miljard euro moet ongeveer 16 miljard komen uit investeringen in infrastructuur. Minimaal 10 miljard euro moet komen van investeringen van beheerders van tolwegen. Andere maatregelen betreffen belastingmaatregelen voor het bedrijfsleven en een "niet klein deel" gaat naar families, zo stelde Tremonti.

De minister sprak op een persconferentie waarbij ook premier Silvio Berlusconi aanwezig was. Het reddingsplan wordt "de komende dagen" gepresenteerd, aldus Tremonti.

Italië belandde het afgelopen kwartaal officieel in een recessie. Analisten vrezen dat de recessie nog tenminste drie kwartalen zal aanhouden.