BERLIJN - De Duitse regering wil praten met de in moeilijkheden verkerende autoproducent Opel, maar is niet bereid blind in de bres te springen voor hele industrieën die lijden onder de financiële crisis. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Peer SteinBrück zondag gezegd.

"Bedrijven die verantwoordelijk zijn voor hun eigen problemen moeten niet naar de staat komen voor een oplossing", aldus Steinbrück tegen de krant Leipziger Volkszeitung. "Dit zal eenvoudigweg niet werken bij de Duitse regering." Volgens de Duitse minister van Economie Michael Glos is het niet de verantwoordelijkheid van de staat om in te grijpen als de vraag van consumenten afneemt.

Opel, onderdeel van de Amerikaanse autoproducent General Motors (GM), heeft de federale regering en Duitse deelstaten gevraagd het bedrijf te helpen de ernstige economische tegenwind het hoofd te bieden. "Er zijn tienduizenden banen, direct en indirect, verbonden aan Opel. Geen politicus kan in zo een situatie onverschillig blijven", aldus Steinbrück.

Merkel
Bondskanselier Angela Merkel heeft maandag een ontmoeting met topmensen van het bedrijf. Dinsdag praat de Duitse regering met Duitse deelstaten over de problemen in de bredere autosector.

De wereldwijde financiële crisis heeft de vraag naar nieuwe auto's ernstig teruggedrongen. In Duitsland heeft dit geleid tot grote zorgen, aangezien daar bijna een op de vijf werknemers direct of indirect in de sector werkzaam is.

Vooral Amerikaanse autoproducenten als GM zijn hard geraakt. Het moederbedrijf van Opel vreest begin komend jaar zonder geld te zitten. Aankomend Amerikaans president Barack Obama dringt aan op een reddingsplan van de overheid voor de autoproducenten van de Verenigde Staten.