ROTTERDAM - VVD-leider Mark Rutte heeft zaterdag premier Jan Peter Balkenende opgeroepen om bij "dreigende recessie" leiderschap te tonen en de tering naar de nering te zetten.

Minister Wouter Bos als Financiën doet het goed als "brandweerman" om de kredietcrisis aan te pakken, maar Rutte wil dat Balkenende zich sterk gaat maken om de begroting van volgend jaar aan te passen. Volgens Rutte is het kabinet te lang doof geweest voor zijn waarschuwingen dat het minder goed gaat met de economie dan voorspeld was. Bos gaf deze week toe dat een recessie dreigt. Volgens Rutte is het nu tijd om uitgaven voor consumptie te beteugelen en te investeren.

"Stop met het bagatelliseren van de economische problemen," aldus Rutte. Hij pleitte voor lastenverlaging en minder geld voor ontwikkelingssamenwerking. Volgens de VVD-leider wordt niet meer dan een derde van het budget goed besteed. "Een derde wordt slecht besteed en een derde werkt zelf schadelijk voor de ontwikkeling." Rutte wil niet dat uit "schuldgevoel" geld beschikbaar wordt gesteld, maar dat het goed besteed wordt, onder meer in de vorm van microkrediet.

Betutteling
Rutte hekelde ook de "betutteling" van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) die mensen die willen scheiden "eerst op cursus wil sturen". Ook is Rutte het er niet mee eens dat bijstandsmoeders niet hoeven te solliciteren als hun kinderen jonger zijn dan vijf jaar.