AMSTERDAM - CIO's doen er onverstandig aan te wachten met investeringen totdat de economie weer aantrekt. Kijk vooruit en trek de portemonnee open, want de crisis biedt ook nieuwe kansen. Dat althans zegt Gartner.

Als de economische malaise voorbij is, moeten bedrijven immers weer gewoon vooraan staan om de concurrentieslag te kunnen aangaan. Afwachten is daarom volgens Gartner geen optie. Uit een rondvraag onder de bezoekers van Gartners' Symposium/ITxpo in het Australische Sydney blijkt dat 48 procent van de ondervraagde CIO's ondanks de economische crisis in 2009 een toename van de IT-budgetten verwacht.

52 Procent zegt echter een inkrimping te verwachten. Gartner voorziet dat de IT-budgetten in 2009 met 3,36 procent zullen toenemen. "Deze voorlopige uitkomsten laten zien wat wij al verwachtten: namelijk dat bedrijven IT steeds meer op een slimme manier inzetten om kosten te besparen", zegt Gartner-analist Peter Sondergaard.

Azië
Gartner adviseert bedrijven ook om in 2009 zaken te doen met bedrijven in landen en regio's waar de economische crisis nauwelijks merkbaar is. In Aziatische landen valt volgens de experts van het analistenbureau volgend jaar bijvoorbeeld een 'behoorlijke' economische groei te verwachten. Ook deze contacten met nieuwe ondernemingen buiten de eigen regio, biedt bedrijven weer nieuwe kansen, aldus Gartner.

De experts menen dat bedrijven er met het oog op de huidige economische onzekerheid goed aan doen zich te focussen op onder meer virtualisatie, IT-modernisering, business intelligence, service-oriented architecture, business process management en multi-sourcing.