WASHINGTON - Japan investeert 2 miljard dollar (1,56 miljard euro) in een fonds van de Wereldbank om noodlijdende banken in kleine ontwikkelingslanden kapitaal te verschaffen.

Dat werd vrijdag bekendgemaakt na een ontmoeting tussen Wereldbankpresident Robert Zoellick en de Japanse minister van Financiën Shoichi Nakagawa. Japan is het eerste land dat een bijdrage levert aan het fonds, dat deze week werd aangekondigd door Zoellick. Het fonds is onderdeel van de reactie van de ontwikkelingsbank op de mondiale financiële crisis die vooral economieën in Afrika en Azië zwaar treft. Eerder zegde de IFC, de private arm van de Wereldbank, een miljard dollar toe.

De Japanse bijdrage gaat via de Japanse Bank voor Internationale Samenwerking (JBIC). Zoellick zei te hopen dat andere landen het voorbeeld van Japan volgen door ook "zulke substantiële bijdragen" te storten. Zoellick en Nakagawa spraken elkaar voor het begin van de G20-top in Washington, waar de financiële crisis op de agenda staat.

Lening
Japan maakte eerder op de dag bekend dat het een lening van circa 100 miljard dollar wil aanbieden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Met het kapitaal zou het IMF de door de kredietcrisis getroffen landen kunnen helpen. Met deze lening zou het budget van het IMF in één klap met meer dan een derde stijgen.