NIJENRODE - Energiebedrijf Essent heeft na de vrijlating van Nick Leeson in 1999 contact gehad met de gewezen beurshandelaar. Een woordvoerder van Essent bevestigde vrijdag uitlatingen van Leeson daarover in het programma NOVA College Tour.

Dat contact heeft echter nooit geleid tot het aanbod van een baan als risicomanager, aldus een woordvoerder van Essent.

Leeson bracht in de jaren negentig zijn werkgever Barings op de rand van de afgrond met frauduleuze beleggingen. De voormalige beurshandelaar werd in 1995 in Duitsland opgepakt en uitgeleverd aan Singapore, waar hij werkte. De Brit kreeg 6,5 jaar gevangenisstraf, maar kwam na vier jaar vrij wegens goed gedrag.

Top
Leeson zei in het programma dat het Nederlandse Essent de "eerste was" die hem na zijn vrijlating een baan aanbood. De naam van degene die dat gedaan had, kon hij zich niet meer herinneren. Wel dat het iemand hoog in de top was. Volgens Leeson ging het om een baan als risicomanager. Hij kwam met zijn 'ontboezeming' nadat hem gevraagd was of het inderdaad met boeven goed boeven vangen was.

Leeson zei dat het voor hem niet het juiste moment was voor deze baan. Essent begon destijds onder toenmalig topman Kees Wiechers met zijn handelsactiviteiten.